Остров Санторини

Остров Санторини

Остров Санторини

 

ДАТИ: 16.10./ 30.10.2018 г.                                                        ЦЕНА: 400 лв.

Санторини или познат още като Тира е най-красивият и интересен остров от групатана Цикладите. Отличава се с великолепната си природа. Той покрива територия от 74 кв. км. Намира се на 127 морски мили от пристанище Пирея и на 70 мили северно от остров Крит.

Островът е с формата на полумесец с вътрешен залив наречен „калдера”. Скалите над него се извисяват на 300 м. над морското равнище. Най-голям град е Тира. На острова има 13 селища, повечето от които са запазили традиционния стил и архитектура.

Характерни за Санторини са красивите плажове с черен или червен пясък, кристално чистите сини морски води и вулкански скали. Най-големите и известни курорти на острова са Камари и Периса.

 

ПРОГРАМА:

1-ден-Отпътуване от Варна /ул. Антим I – 22:30ч. предходната вечер/; Бургас /бензиностанция ОМВ до Метро – 00:30ч./; Пловдив /03:30ч. – „Хепи” на автомагистрала Тракия посока София /; София /стадион Васил Левски – 05:00ч./ по маршрут Кулата – Атина. Пристигане в Атина вечерта. При възможност разходка из нощна Атина. Настаняване в хотел. Нощувка.

2-ден-Ранна закуска. Отпътуване с ферибот за остров Санторини. Пристигане на пристанището в Тира следобяд. Трансфер и настаняване в хотел. Свободно време за плаж и разходка. Нощувка.

3-ден-Закуска. Свободен ден или еднодневен обиколен тур на острова. При тази екскурзия ще разгледате градовете Ия, Фиростефани, Акротири и Пиргос. Ще имате възможност да посетите и най – старата и най – голяма винарска изба на острова и да дегустирате чудесните местни вина /продължителност 6 ч./. Наблюдаване залеза на слънцето – една от най-големите атракции на острова. Връщане в хотела. Нощувка.

4-ден-Закуска. Свободен ден за плаж или по желание екскурзия с корабче до застиналия Вулкан и горещите извори. За екскурзията е препоръчително да се носят удобни обувки, слънчеви очила и шапка /продължителност 4 ч./. Следобед възможност за допълнителна екскурзия до Имеровигли – намиращ се на най-високата част на калдерата, от където се открива великолепна гледка към столицата и Фиростефани. Разположен срещу останки от замъка Скарос /продължителност 3 ч./. Връщане в хотела. Нощувка.

5-денЗакуска. По желание екскурзия до южната част на острова. Отпътуване следобяд за Атина с ферибот. Пристигане на пристанище Пирея късно вечерта. Нощен преход до България.

6ден-Пристигане в България.

 

Цената включва: Пътни, гранични и фериботни такси,транспорт с комфортен автобус; 1 нощувка със закуска в хотел 2/3* в Атина; 3 нощувки със закуски в хотел 2*/3* на остров Санторини; водач – представител на агенцията по време на пътуването; медицинска застраховка

 

Цената не включва:

  • Разходите от личен характер
  • Входни такси на посещаваните обекти;
  • Доплащане за отпътуване от и до Пловдив: 15 лв, Стара Загора – 25 лв, Бургас – 35 лв, Варна – 55 лв;
  • еднодневен обиколен тур на Санторини с включена дегустация на вина – 40 евро
  • екскурзия до Вулкана и горещите извори – 28 евро
  • екскурзия до Имеровигли – 10 евро
  • eкскурзия до южната част на острова – 12 евро
  • гръцка вечер с богата фолклорна програма, включено вино и плодова салата – 15 евро

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:

Целодневен обиколен тур на Санторини:

При тази екскурзия ще разгледаме столицата Фира и град Фиростефани. Над скалистият бряг на Калдерата се вият стръмни улички, а по тях са подредени като в красива приказка, снежно-бели къщи със сини врати и прозорци, и многобройни църкви със сини куполи, построени в стила на цикладската архитектурна традиция. Това е столицата на острова Фира и нейното продължение по краят на Калдерата град Фиростефани.

Град Ия се намира в най–северозападната част на острова и е известен с уникалната си архитектура, която е едно интересно съчетание между подземни, пещерни жилища и Архонтски, Капитански къщи. От там можете да наблюдавате световно известният залез на Санторини, заради който на острова пристигат хиляди туристи от цял свят.

Посещаваме също град Пиргос и Традиционното село Мегалохори, две места, в които туристите получават усещането, че времето е спряло и те са попаднали в Средновековието.

След това се изкачваме с автобус на най-високият връх на острова, за да разгледаме манастира „Пророк Илия“, построен през 1711 година на 567 метра височина.

Ще посетим и Праисторическият град в Акротири, наричан още „Гръцкият Помпей“, и прочутият Червен плаж.

Ще отидем до най–старата и прочута винарна на острова, която произвежда квалитетни санторински вина. Освен интересната беседа, която ще чуете в Музеят на виното, ще можете да дегустирате четири от най-качествените вина на избата.

МУЗЕЙ НА ВИНОТО:

Това е единственият подземен музей на виното във Европа. Той е разположен на 8 метра под земята, в приличащ на лабиринт тунел, с дължина 300 метра. В него е представена историята на виното и живота на винопроизводителя от Санторини в продължение на около 300 години. Музеят е създаден от любовта, желанието и традицията да се произвежда вино, които ги има и до днес, и са основен фактор в развитието на туризма на острова. За създаването на музея на виното са били нужни цели 21 години здрава работа с търпение и настойчивост. Финансирането е станало изцяло от семейството на собствениците. Всичко е построено с ръчен труд, без помощта на тежки машини, понеже тясното пространство и ниският таван не го позволявали. Всич ки експонати в музея са автентични и редки, като са подредени хронологично. Инструментите и машините за винопроизводство, ще върнат посетителите в минала епоха, а обиколката ще приключи в кабинета на създателят на винарната Григориос Куцоянопулос, с неговите лични вещи и работното му бюро от 1870 година. Накрая посетителят ще има възможност в специално обособено място за дегустация, да се наслади на четири от най-добрите вина, които произвежда винарната днес. По този начин може да се каже, че всеки гост на музеят „КУЦОЯНОПУЛОС“, взима със себе си една малка частица от миналото, от гръцко-цикладската култура и доста впечатления от продукта наречен ВИНО.

Продължителност: 6 часа

Цена: 40 евро с включени вход за Музеят на виното и дегустация на качествени вина.

Екскурзия до вулкана и горещите вулканични извори:

През 1600 год.пр.н.е. вулканът изригнал с такава мощ, че централната част на острова полетяла във въздуха. На нейно място се образувала огромна Калдера, която се запълнила с вода. Днес на малкият остров Неа Камени, който се намира в центъра на Калдерата, има активен вулканичен кратер. При тази екскурзия ще посетите кратера на вулкана и горещите вулканични извори, които се намират на следващият остров Палеа Камени. Препоръчително е да имате удобни и затворени обувки, слънчеви очила, шапка и вода.

Продължителност: 4 часа

Цена: 28 евро с включени трансфер до пристанището, пътуване с кораб и входна такса за вулкана.

Екскурзия до Имеровигли:

Следобед след вулкана, има възможност за допълнителна екскурзия до Имеровигли – намиращ се на най-високата част на калдерата, откъдето се открива великолепна гледка към столицата, град Фиростефани, остров Тирася и останките на замъка Скарос. Залезът на слънцето, който се вижда от Имеровигли е също много красив, а това е и най-романтичното място на острова, предпочитано от хиляди младоженци за сватба и меден месец.

Преди град Имеровигли посещаваме и най-почитаната църква на острова – “Панагия Епископи“. Това е един уникален исторически паметник, построен от византийският император Алексий I Комнин през 1115 година.

Продължителност: 3 часа

Цена: 12 евро

 

Екскурзия до южната част на острова:

Тази екскурзия се организира в последният ден преди заминаването, за да могат туристите да видят и останалите забележителности на Санторини.

По време на нея се разглеждат град Месария с уникалната, построена през 1864 година църква „Свети Димитър“ и Архонтската къща на Георгиус Аргиру, построена в неокласически стил през 1888 година.

Град Емборио, с обиколка на старата му част, едно удивително място, което оставя туристите без дъх и ги връща във времената на Веницианското владичество на острова.

И не на последно място, град Периса, разположен от южната част на планината Месо Вуно, където могат да се видят руините на византийската базилика „Агия Ирини“, дала името си на остров Санторини.

Продължителност: 3 часа

Цена: 12 евро

 

Гръцка вечер с богата фолклорна програма, включено вино и плодова салата:

Продължителност: 3 часа

Цена: 15 евро

Close Menu